11 Şubat 2012 Cumartesi

Banka Kefillikleri

      Bankaları ve özellikle son zamanlardaki politikalarını anlamak imkânsız. Kredi almak için gidersiniz. Ve sizden kefil isterler. Özellikle işte buraya dikkat etmek gerekiyor kefil buldunuz götürdünüz bankaya yakınınız yada eşiniz dostunuz. Alıcağınız kredi breysel değilde ticari krediyse eğer banka genel kredi adı altında kefile imza attırıyor. diyelim arkadaşınız 15 000 lira çekecek ve formlar dolduruluyor imzalar atılıyor. o kadar sayfa varki imzalamanız gereken bırakın okumayı, imza atmaktan mideniz bulanıyor. çabuk çabuk atıyorsunuz imzayı olsun bitsin diye. ve 15 000 lirayı arkadaşınız alıyor krediyi ve zamanında da ödüyor kredi bitiyor. fakat kefillik burda bitmiyor. arkadaşınızın ne kadar o bankaya ait kredisi, kartı, çeki varsa siz onlardan sorumlusunuz. ha bunu biliyormusunuz. Nerden bilceksiniz ? Banka size bütün her şeyden sorumlu tutulacağınızı söylemiyor çünkü. Söylese Zaten imza atmaz kefil olmazsınız.
  neymiş efendim satış politikası deyip adına çıkıverirler zaten işin içinden. düşünün arkadaşınız öldü. yada iflas etti, yada dolandırıldı. İşte o zaman size bir zarf geliyor ve arkadaşınızın o bankadaki tüm borçlarından sorumlu olduğunuzu ve ödemekle yükümlü olduğunuzu anlatan bir zarf. Sizse o kefilliği çoktan unutmuşunuz ki zaten kredi ödenmiş bitmiş kim düşünür böyle birşey olabileceğini ? 
        Bankalar ne yapmaya çalışıyor anlamış deyilim zaten.  yasal kılıflara uygun neler yapılıyor. Bu tarz şeyler güveni su istimal etmek deyilde nedir. Güveneceğimiz hiç bir şey kalmamış sanırım....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder